logo

HALI YIKAMA DEYİP GEÇMEYİN!

HALI YIKAMA DEYİP GEÇMEYİN!

Fiks Kimya İşletme Sahibi Ramazan Oran, firmasının kuruluşu, piyasadaki konumu ve sunduğu ürünler hakkında dergimize bilgiler vererek sektörün içinde bulunduğu durum konusunda görüşlerini aktardı.

Firmanızın kuruluş, gelişim ve müşteri portföyü hakkında bilgi verir misiniz?

Fiks Kimya’yı 2000 yılında devraldık. O dönemde büyük ambalajlı ev tüketimi amaçlı temizlik maddelerinin üretimi ile işe başladık. Evlerde tüketilen ve sıvı olan her türlü temizlik maddelerinin imalatını yapan firmamız halende aynı işine devam etmekle beraber, 2006 senesinde halı yıkama sektörünün popülaritesinin artmasına paralel olarak bu sektöre cevap verecek tedarik ürünlerinin ARGE çalışmalarına yaparak bu sektörün ihtiyaç duyduğu halı şampuanlarının kalitesini artırmış maksimum verim sağlayacak kaliteye ulaşmak için gayretler sarf etmiştir.

2014 Yılında yüzde 100 organik şampuan üreten firmamız, 2015 yılında bu ürünün sektöre yeterli olmadığı kanaati ile yeni bir ürünü olan sabun ve solvent bileşiminden meydana gelen kir çıkarma, leke çıkarma temizleme ve parlatma gücü yüksek olan MyFİX KRS-80 adı ile bir ürünü sektöre arz etmiştir. Müşteri portföyümüz evsel temizlik maddeleri tüketicileri fabrikalar, okullar, kurumsal binalar, hastaneler, oto yıkama firmaları, kuru temizleme firmaları ve en önemlisi de halı yıkama firmalarıdır. Buralara tüm temizlik maddeleri imalatı yapan firmamız özellikle kuru temizleme oto yıkama ve halı yıkama firmalarına özel ürünler üreten ve tedarik eden bir firmadır.

Bir kimya firması olarak sizce halı nasıl yıkanmalı?

Kirli bir halıyı en iyi şekilde temizleyebilmek için yapılacak işlemler sırasıyla şöyle olmalıdır; Ön temizleme, derinlemesine yıkama, sıkma ve kurutma.

ÖN TEMİZLEME

Bir halı yıkama tesisine gelen halılarda ilk yapılacak işlem boya yapısına iplik dokusuna ve halının cinsine göre sınıflandırmaktır. Temizlemeyi bu özelliklere uyumlu olarak yapmak gerekir. Bundan sonraki işlem halıyı toz ve tüylerden arındırmaktır. Arındırma işlemini kaliteli bir makine ile bilhassa fırça ve vakum üniteleri olan bir makine ile yapmak daima avantajlıdır. Bu işlemin sonunda halıdaki lekelere karşı ön müdahaledir. Müdahale ederken kullanılan kimyasalların kalitesi çok önem arz eder. Etkili olmasının yanında yan etkisini de göz önünde bulundurmak gerekir. Lekelere müdahale yöntemi ya tampon şeklinde ya da sprey şeklinde olur. Genel olarak ön müdahale gerektiren lekeler yanmış yağ, çay kahve ve pas lekeleridir. Bu lekeler yıkama esnasında kullanılan şampuanlarla giderilmesi zor olan lekelerdir. Lekelere müdahale ederken leke çıkarıcıların kullanma talimatlarına mutlak uymak gerekir. Aksi halde istenmeyen neticelerle yani solma ve çürüme gibi neticelerle karşılaşabiliriz. Bunun gibi olumsuzluklar yaşamamak için şüpheli bir durumda halının görünmeyen bir kısmında leke gidericiyi test etmek gerekir. Mürekkep lekeleri için fazlaca yapılacak bir işlem yoktur. Bir kısmı tampon yöntemiyle arındırılabildiği halde bir kısmı maalesef giderilememektedir.

DERİNLEMESİNE YIKAMA

Yıkama safhasında öne çıkan hususlar kaliteli ve çok köpüren bir şampuan kullanmak ve kullanılan fırçaların halının iplik ve dokuma yapısına uygun olmasıdır. Şampuanın kalitesi ve çok köpürmesi çok önemli faktörlerdir. Kaliteli bir şampuanın çok köpürmesi kir çıkarması beyazlarda etkin bir beyazlık sağlaması renklilerde canlılık getirmesi halının yüzeyinde bir parlaklık sağlaması her şeyden önce yıkanan halıyı dezenfekte etmesi gerekir. Halıdaki derinlemesine temizliği işte bu özelliklere sahip bir şampuan sağlar. Köpük diplere kadar ulaşıp halıdaki kiri bünyesine alır ve suya verir. Bazı halı yıkamalarda köpük şikayeti duyuyoruz. Bu doğru bir düşünce değildir. Halıdaki kiri suya köpük taşır. Giderde köpük şikayeti varsa bu başka yöntemlerle çözülmelidir. Halının cinsine ve iplik dokusuna göre göre fırça kullanmak da önemli faktördür. Eğer bu hususa dikkat etmezsek halı üzerinde yırtılma yıpranma gibi neticelerle karşı ulaşabiliriz. Ayrıca uygun fırça kullanmazsak etkin bir temizlikte elde edemeyebiliriz. Onun için yıkama esnasında hem kaliteli bir şampuan hem de uygun yapıda fırça kullanmalıyız. Yıkamayı ister yerde çalışan fırçalarla isterse otomatik makinalarla yapalım mutlaka hem alt yıkama hem de üst yıkama yapmalıyız. Onun için otomatik makine alırken alt yıkamasının olmasına dikkat etmeliyiz. Yıkama şekli ya yerde ya da otomatik makinalarda yapılır demiştik. Yerde yıkama yapılırken önce halının arka kısmı ıslatılmalı gelberi ile suyu alındıktan sonra şampuanlı su serpilmeli veya yağmurlama yöntemiyle şampuanlı su verilmeli yeteri kadar fırçalandıktan sonra durulanmalı ve ön yüzü çevrilmeli. Ön yüzü de ıslatıldıktan sonra gel beri ile suyu alınmalı yağmurlama yöntemiyle şampuanlı su verilmeli uygun fırça ile yeteri kadar fırçalanmalı ve bolca durulanmalıdır. Yerde yıkamalarda kullanılan fırçaya bir aparatla su bağlanıp son fırçalamayı bu suyla beraber yaparsak daha etkin bir temizlik elde ederiz. Yıkamayı otomatik makinalarda yapıyorsak uygun bir makine seçmek en önemli husustur. Yıkama şeklini zaten makine kendisi programlamaktadır. Bize düşen görev başlatma butonuna basmak ve halıyı makinaya vermektir. Makinaya verilen halıların önceden ıslatılması gerekmektedir. Aksi halde etkin bir temizlik sağlanamamaktadır. Yerde bir halıya 10 dakika fırçalama yapılırken makinada 3 dakika fırça yapılabilmektedir. Onun için halıyı şampuanlı suyla ön ıslatma yapmalıyız. Bunu içinde en önemli ve basit yöntem her müşteri için bir tekne kullanmaktır.

SIKMA

Sıkma halının iplik ve dokuma cinsine göre ayarlanmalıdır. Olabildiği kadar hızlı ve devri halıya zarar vermeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Onun için sıkma makinalarının kaliteli olması öne çıkmaktadır. Halıyı sıkma esnasında eğer boyaların birbirine karışma ihtimali varsa mutlaka pamuklu bir bezle rulo yapıp ondan sonra sıkma makinası koymak gerekir. Böylece taşan boyalar pamuklu beze geçer ve halını başka yerine geçmesini engellemiş oluruz. Sıkılan halıyı hızlı bir şekilde açıp el fırçasıyla fırçaladıktan sonra diğer safhaya geçmek gerekir.

KURUTMA

Kurutma koşullarının uygunluğuna dikkat etmek en önemli hususlardan biridir. Her şeyden önce temizlenen halıyı derhal asmak gerekir. Halı asılan aparatların pas ve kirden arındırılması gerekir. Bunun için en basit yöntem askılara plastik boru geçirmektir. Bu yöntem hem bir makara görevi görüp daha kolay asma ve toplamanızı sağladığı gibi aynı zamanda temiz ve iz oluşmayan bir yöntemdir. Temizlenen halılar direkt güneş ışığı almayan kuru ve nemsiz aynı zamanda tozsuz bir ortamda kurutulmalıdır. Kış aylarında kurutma odalarında uygun bir nem alma ve kurutma özelliği olan makinalar kullanılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus halının tam kuruduktan sonra askılardan alınmasıdır. Aksi halde müşteriye teslim edilen halı kısa zamanda bakteri üretir ve hem kötü kokar hem de küflenip çürür. Bu işlemlerden geçen halıları hoş kokulu ve kaliteli bir ambalajla müşteriye sunmak gerekir. Kullanılan parfümün kesinlikle suyla çoğaltılmaması gerekir. Çünkü her kimyasalda olduğu gibi parfümde de koruyucu madde bulunmakta ve siz suyla çoğalttığınız zaman bu madde yetersiz gelmekte ve iyi koku kötü kokuya dönüşmektedir. Son olarak da iyi bir ambalajla temizlenen halıyı müşteriye sunmaktır tabi ki daima güler bir yüzle

HİJYEN LİFE

Paylaşın:
Etiketler: »

www.hizlibul.com-4653761