logo

Temizlik geleceğin sektörü olacak

Abdurrahman Çınar

Abdurrahman Çınar
a.cinar@hijyenlife.com
Temizlik geleceğin sektörü olacak

 

Temizlik sektörü de tüm sektörler gibi kendini geliştiriyor ve yenileniyor. Endüstriyel temizlik sektörü, entegre tesis yönetimi veya tesis yönetimi olarak tanımlanırken, geniş bir yelpazeye sahip hizmet dalı. Sektör kendi dinamiklerini oluşturuyor.

Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörlerinden hem dünyada, hem de ülkemizde giderek gelişen
ve önem kazanan sektörlerden, iş hayatında güçlü bir çözüm ortağı olarak yer alıyor. Bunun neticesinde herkes kendi işine odaklanıyor. Bu hizmetle kurum ve kuruluş üretiminde, laboratuvarında, kalite kontrolde ve üst düzey yönetici kadrosunda nitelikli ve eğitimli personel çalıştırma olanağı doğuyor.Çok önemli bir konunun altını çizerek belirtmek gerekir. Endüstriyel Temizlik Sektörü ve Entegre Tesis Yönetimi yardımcı iş gücü alanlarının toplumun her kesimi tarafından doğru algılanması gerekmektedir.
Sektörümüzün çok daha iyi yerlerde olması lazım çoğu, işletme kurum hizmet alımına çok sıcak bakmıyor. Hizmet alımını ek bir maliyet bir külfet gibi düşünüyor. İşletme bünyesinden çıkardığı ve meydancı olarak tanımladığı personellerle bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ya da denetim olduğunda, müşteri ziyaretlerinde hizmet alımı yapılıyor, işletmenin o anki durumunu toparlamak ve işletmeyi iyi göstermek için. İşin doğrusunun sürekli hizmet alımı olduğunu kurum ve kuruluşlarımız çok iyi biliyor ancak bütçe ayrılmıyor ve temizliğe yatırım yapılmıyor veya doğru yatırım yapılmıyor. Kuruluşların yapacağı hesaplar ortada, işletmenin temizliği için harcadığı yıllık maliyeti hesaplayacak, sonrada, alanında uzman bir endüstriyel temizlik firmasıyla bu maliyetleri değerlendirecek, uygun maliyetlerle, işletmesini nasıl temiz ve düzenli tutacağını tasarrufunun ne olacağı konusunda bir maliyet analizi talep edecek. Sonrası daha temiz bir işletme ve çok doğru yatırımlar yapıldığını görecekler. Unutulmaması gereken en önemli konu, temizliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılmış bir yatırımdır. Müşteri bu konuda henüz çok bilinçli değil, herkesin temizlik yapabileceğini düşündüğü için sadece fiyata bakarak firmaya iş veriyor. Sonrasında üzülen yine müşteri oluyor. Bu işinde uzmanlık gerektirdiğini, temizliğin de bir iş dalı olduğunu kabul etmek gerekir.

Sektörün gelişmesi, temizliğin kendi alanında bir meslek olarak kabul edilebilmesi için, geleceğe dönük eğitimli temizlik personeli yetiştirecek okul veya üniversitelerin sektöre yönelik nitelikli eleman yetiştirmesi sektör açısından son derece önemlidir. Tıpkı diğer meslek dalları gibi herkesin profesyonel olarak temizlik yapamayacağını kabullenmek gerekir. İş ararken temizlik personeli olma kaygılarını, toplumun sektöre bakış açısını değiştirecektir. Sektörün istediği profesyonelliğe ve istenilen seviyeye bir adım daha öteye taşıyacaktır.

FM EXPO İstanbul Bina ve Tesis Yönetim Fuarı ve TRFMA Türkiye Tesis Yönetim Konferansı, 9-11 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörlerinden hem dünyada, hem de ülkemizde giderek gelişen ve önem kazanan tesis yönetimi sektörü, sürekli büyüyen ve gelişen yapısıyla FM EXPO’da konuşulacak.
Hijyen Life Dergisi olarak fuarda medya sponsoru olarak yerimizi alacağız. Fuara özel hazırladığımız dergide sektörün sorunlarının yanı sıra tesis yönetiminde gelişen yöntemlerin ve teknolojilerine ağırlık verdik. Verimli bir fuar geçirmeyi diliyoruz. Sektörümüz açısından hayırlı olsun.

Paylaşın:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Temizlik geleceğin sektörü olacak

    01 Mayıs 2018 GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET

      Temizlik sektörü de tüm sektörler gibi kendini geliştiriyor ve yenileniyor. Endüstriyel temizlik sektörü, entegre tesis yönetimi veya tesis yönetimi olarak tanımlanırken, geniş bir yelpazeye sahip hizmet dalı. Sektör kendi dinamiklerini oluşturuyor. Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörlerinden hem dünyada, hem de ülkemizde giderek gelişen ve önem kazanan sektörlerden, iş hayatında güçlü bir çözüm ortağı olarak yer alıyor. Bunun neticesinde herkes kendi işine odaklanıyor. Bu hizmetle kurum ve kuruluş üretiminde, laboratuv...
  • Temizlik sektörü ivme kazanıyor

    16 Ekim 2017 KÖŞE YAZILARI

      Türkiye’de temizlik sektörü kuruluşlarının, temizlik hizmetleri satın almalarını kendi bünyelerinde istihdam edilmekte olan kadrolar yerine özel temizlik şirketlerince yerine getirilmeye başlanması sektörün gelişmesinde olumlu yönde etki etmiştir. Bugün geldiği noktaya baktığımızda gelişen teknoloji ve ekonomik gelişim ve işletmelerde iş akışı değişikliklerini göz önünde bulundurduğumuzda sektörün geldiği nokta Bir milyon 300 bin kişi istihdam rakamlarından bahsedildiği önemli bir potansiyele sahip. Teknolojinin de etkisiyle giderek d...
  • Söylediğimiz kadar temiz miyiz?

    24 Mayıs 2016 KÖŞE YAZILARI, SAĞLIK, ÜST MANŞET

      Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Kişisel bakımın dışında çevremizdeki kullandığımız diğer nesnelerin temizliği de çok önemlidir. Hijyen; sadece görünen kir ve pisliklerden değil, mikrop ve bakterilerden de arınmaktır. Suya sabuna dokunmuyoruz! Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nce gerçekleştirilen temizlik ve hijyen konusunda yapılan "Yeterince Temiz miyiz" başlıklı araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin ki...
  • Kimin metrosu daha temiz; New York mu İstanbul mu?

    13 Nisan 2016 KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET

    Ticari ilişkilerimiz nedeniyle, zaman zaman Avrupa ülkelerinden misafir ağırlıyoruz. Misafirlerimiz arasında ilk defa Türkiye’yi ziyaret edenler oluyor. İlginçtir, bu insanların ülkemizle ilgili ilk intibalarını sorduğumuzda; aldığımız yanıt, temizlik ve hijyenle ilgili oluyor. Görüşleri negatif değil, aksine pozitif.  Özellikle de Türkiye’deki hava limanları, metro istasyonları, metrobüs ve otobüslerin, yoğun kalabalığa rağmen, tertemiz olduğunu söylüyorlar. Hatta restoran, ofis ve tuvalet temizliğinde, İstanbul’un, kendi ülkelerinden daha i...

www.hizlibul.com-4653761