Son Dakika
Türkiye’de yıllık gıda israfı, 214 milyar lirayı aşmış durumda. Bu durum, ülkemizde gıda israfı konusunda çeşitli politikalar uygulanmasını ve farkındalık oluşturmak için önlem alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Türkiye’de üretim faaliyetlerine başlayan Swiss Recovery Systems Turkey (SRST); tamamı yerli imkânlarla üretilen ve 300 kg. gıda atığını, 24 saat gibi kısa bir sürede besin kalitesi yüksek sulama suyu ve organik içerikli gübre olarak geri dönüştüren makineleri ile yerli üretime ve gıda israfına milli çözümler sunuyor. Türkiye ve İsviçre’de birçok yatırımı bulunan iş insanı Zeki Yıldırım ve iş ortaklarının girişimi olan proje, geri dönüşüme milli çözümler sunan makine ve gıda kayıpları maliyeti hakkında detaylı bilgiler verdi.
“Yerli ve Milli Üretimde Stratejik Duruşu” Benimsiyoruz
Türkiye’nin ekonomi hedeflerini gerçekleştirmesi için ciddi adımlar atıldığını belirten iş insanı Zeki Yıldırım, “Teknolojik ve ekonomik yönden hızla değişen dünya ekonomisinde, SRST olarak milli üretim ataklarının ön planda olmasını önemsiyoruz.
Kritik önemde olan sanayi üretimi içerisinde faaliyet gösteren işletmelerin var olan konumlarını devam ettirebilmeleri ve istenilen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için devamlı bir yenilenme içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz.
Bu anlamda araştırma-geliştirme (AR-GE), inovasyon için en etkili faaliyetlerden biridir. Bu süreçte güçlü insan kaynağımızı ve bilgi birikimimizi yerli ve milli üretim stratejisi doğrultusunda kanalize ediyoruz.” dedi.
Doğadan Aldığımızı Doğaya Sunuyoruz
Türkiye’de gıda atıklarından dolayı maddi kayıpların önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Yıldırım, “Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tahminlerine göre gıda üretiminin 1/3’ü israfa uğramaktadır.
Gıda israfının 1.3 milyar ton civarında olduğu düşünülmektedir. Bu miktar, 3 milyar kişinin beslenmesine yetecek orandadır. Birleşmiş Milletlerin “Sıfır Açlık” kampanyasının beş ana temasından biri de ‘gıda israfını en aza indirmek’ olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de ise yıllık 16 milyon ton organik atık üretilmekte, bunun yarısının evsel gıda atığı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de israfın önlenmesi, sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanması için büyük öneme sahip ‘Sıfır Atık’ projesi, belirtilen sorunsallar noktasında farkındalık oluşturmaktadır. Bu kapsamda ortak iştirakimiz olan ve prototipi hazır olan makinemiz ‘Sıfır Atık’ projesi çerçevesinde milli çözümler getirmektedir.
Bu durumu düzeltmek insanlığın sorumluluğundadır. Geri dönüşüm makinelerimiz sayesinde doğadan aldığımızı doğaya geri sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
214 Milyar Liralık Kazanç
Gıda sorunsalının ciddi bir problem olarak karşımızda durduğu ve çözülmesi gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Zeki Yıldırım, ”Bu süreçte yerli kaynaklarla hayata geçirdiğimiz ve prototipi hazır bulunan geri dönüşüm makinemiz sayesinde, 300 kg evsel atık tamamen geri kazandırılmış oluyor ve geriye yaklaşık 70 – 90 kg gübre üretilmiş oluyor.
Aynı zamanda %60-%70 oranında besin kalitesi yüksek sulama suyu elde edilerek, evsel atıklardan dolayı ortaya çıkan 300 kg çöp, tamamen geri dönüşüme kazandırılmış oluyor.
Bunun yanında ürettiğimiz bu makine, hem çöplerin taşınma maliyetini hem de çöp depolama alanlarında oluşan problemlerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Makinenin elektrik tüketimi de gayet makul seviyelerde ve buna bağlı olarak karbon ayak izi değerlerine de uygundur. Topraktan aldığımızı, toprağa su ve gübre olarak geri veriyoruz.” diye konuştu.
HİJYEN LİFE
BENZER HABERLER
www.hizlibul.com-4653761