Son Dakika
Yoğun iş hayatlarımız, şehir ve ulaşım yorgunluğu, varsa çocuklarla geçirdiğimiz vakitlerin sonundaki yorgunluk vs gibi nedenlerden dolayı temizlik işini yapacak insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Oysaki temizliğe günde yalnızca 20 dakika ayırarak bu işi aşırı bir yük olmaktan çıkarmamız mümkün. Yapmamız gerekense iş biriktirmemek, her gün işin ufak bir bölümünü yaparak işin yığılmasını engellemek, kolayca gündelik yapılabilecek işleri ertelemeyerek zamanında yapmak. Böylece iş miktarı korkutucu boyutlara ulaşmayacak ve evimiz haftanın her günü derli toplu, düzenli ve oldukça temiz görünecektir. Bütün işleri tek bir günde yapmak zorunda değilsiniz. Tüm işlerin tek günde yapılması ve bir sonraki temizliğe kadar evin gün be gün kirlenmeye bırakılması yerine, her gün 20 dakika civarı yapacağımız temizlik ve derleme toplama işi, göreceksiniz ki evinizin her gün her an temiz olmasını sağlayacaktır.
Çocuklarınız oyuncaklarını oturma odasına yığdı? Salonda televizyon izlerken yemek yediniz, çay-kahve içtiniz? Üstünüzdeki hırkayı, battaniyeyi, çorabı çıkarıp yan koltuğun üstüne bıraktınız. Bunlar hepimizi sıklıkla yaşadığı sıradan durumlar. Ortalığın mahşer alanına dönmemesi için yapmamız gerekenler: O odaya ait olmayan eşyaları günlük olarak yerlerine geri götürün. Tabağın, çanağın, bardağın oturma odasındaki işi yalnızca onları kullandığınız sürece vardır. Sonrasında ise yalnızca dağınıklık ve kirlilik olarak o mekanda bulunmaya devam ederler. Giysilerimizi yeri dolaplardır; kirlilerse direkt kirli sepetine. Oyuncaklar oyun bittiği an yerlerine kaldırılmalı ve hatta mümkünse bu alışkanlığı çocuklarımıza erken yaşta kazandırmalıyız. Dağınıklık evi kirden daha kötü gösteren bir şeydir. Dolayısıyla önceliğimiz evi derli toplu tutmakta olmalı.
Açık kapı/pencereden içerisi toz doldu? Yere bir şeyler döküldü? Girilip çıkıldıkça içerisi kirlendi? Akut durumlarda (yere dağılacak bir şeyler dökülmesi, kışları açık kapı/pencereden içeri kurum girmesi vs. gibi) o alanı derhal temizlemeliyiz. Genel zemin temizliği ve toz alma gibi işlemleri ise birkaç günde bir, icabında kullan-at mendil ve bezlerle, iki temizlik arasını çok açmadan yaparsak hem evin fazla kirlenmesine fırsat vermemiş oluruz hem de işin birikmesi sonucu ağırlamasını engelleriz.
Yemek hazırlığı esnasında kirlenen yalnızca tabak-çanak, tezgahlar ve ocaklar değil, aynı zamanda zeminlerdir. Yere düşen ufak parçalar, damlayan sıvılar vs gibi göze batmayan pislikler zamanla yerleri çöplüğe çevirebilir. Bu nedenle mutfakta elimizin altında süpürge tutmak her zaman pratik bir çözümdür. Fakat sıradan bir süpürge her zaman yeterli olmayabilir. Bu noktada seçeceğiniz elektrik süpürgesinin hayatınızı kolaylaştırıcı bir etkisi olması gerekir.
HİJYEN LİFE
BENZER HABERLER
www.hizlibul.com-4653761