Hijyen Konseyi tarafından yapılan çalışma kapsamında, bazı restoranlardan toplanan ve laboratuvarda incelenen markaları belirsiz, tek kullanımlık 22 ıslak mendilden yedisinde sağlık açısından sakıncalı bakteriler, ikisinde ise insan kaynaklı dışkı bakterisi bulundu. ‘Merdiven altı’ olarak tabir edilen, paketinde içeriği ve üreticisi yazılı olmayan ıslak mendillerin enfeksiyona neden olabileceği söylendi.
Hijyen Konseyi tarafından yapılan çalışma kapsamında bazı restoranlardan toplanan ve laboratuvarda mikrobiyolojik kontrollerden geçirilen, markaları, içeriği, üreticisi belirsiz, tek kullanımlık 22 ıslak mendilden 7’sinde, el silinemeyecek boyutta sakıncalı bakteriler tespit edildi.
‘DIŞKI KAYNAKLI BAKTERİ’ BULUNDU
“Daha temiz bir toplum ve yaşam” hedefiyle bazı araştırmalar gerçekleştiren Konsey, son olarak ıslak mendilleri mercek altına yatırdı. Yapılan çalışmada bazı lokantalardan gelişigüzel toplanan, üreticisi, markası ve içeriği üzerinde yazmadığı için bilinmeyen 22 farklı restoran ıslak mendili, laboratuvarda mikrobiyolojik kontrolden geçirildi.
İncelemeler sonucunda, ıslak mendillerin ikisinde “dışkı kaynaklı bakteri”lerden “enterobacter” ve “escherichia coli” tespit edildi. Mendillerden 5’inde ise “difteroid basil” bulundu.
ÜRETİCİ VE İÇERİK BİLGİSİ YOK
Merdiven altı olarak tabir edilen sağlıksız ortamlarda üretimi yapılan, restoranlarda yemek öncesi ve sonrasında el temizliği için verilen, üreticisi ve içeriği paketinin üzerinde yazmayan tek kullanımlık ıslak mendillere karşı tüketicilerin dikkatli olması istendi. Konsey, restoranlarda verilen mendillerin önemli bölümünün paketinde üretici ve içerik bilgisinin yer almadığına dikkati çekti.
Hijyen ve Sağlık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fuat Çetinkaya, tüketicileri restoranlarda kullandıkları ıslak mendiller konusunda uyararak, “Yapılan bu çalışmada, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış veya yeterli olmayan kişilerde enfeksiyona yol açabilecek bakterilerin tespit edilmiş olması anlamlıdır ve önemlidir” dedi.
Dr. Çetinkaya, Sağlık Bakanlığı’nın Kozmetik Yönetmeliği’nde belirtilen ambalaj ve diğer şartların sağlanması ve denetiminin halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, sağlıksız ortamlarda üretilen ürünlerin sakıncalarına işaret etti.Çetinkaya, ıslak mendillerin üretim ortamlarının periyodik olarak mikrobiyolojik açıdan kontrol ettirilmesinin yararlı olacağını vurguladı.
AA