logo

Soğuk Havalarda Hastalıklardan Korunmanın Yolları

Uz. Dr. Yavuz Öztürker

Uz. Dr. Yavuz Öztürker
yavuz@hijyenlife.com
Soğuk Havalarda Hastalıklardan Korunmanın Yolları

grip-002Kış aylarında havanın soğuması ile birlikte virüslerin çoğalması, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi, beslenme ve uyku düzeninin bozulması gibi sebeplerle hastalıklar da artabiliyor. Ancak grip, nezle, zatürrre ve farenjit başta olmak üzere kışın sık görülen hastalıklara soğuk havalar değil genellikle tedbirsizlik neden oluyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Yavuz Öztürker, soğuk havalarda sağlıklı kalmak için önerilerde bulundu.

Soğuk hava değil dikkatsizlik hasta ediyor

Kış aylarında virüslere bağlı gribal enfeksiyonların sıklığında artış görülmektedir. Havanın soğumasıyla birlikte ortamdaki nem oranının azalması ve bu sayede virüslerin çok daha hızlı çoğalması, soğuk ve kuru havalarda insanların solunum yollarının daha kuru olması, ortam havalandırmasının yetersiz olması, kapalı ve kalabalık ortamlarda daha çok kalmak, güneş ışığının azalmasına bağlı oluşan D vitamindeki azalmanın bağışıklık sistemini zayıflatması ve beslenme düzenindeki bozulmalar enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır. Kış aylarında soğuk havaya uyum sağlamak için vücut daha fazla enerji harcar. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında vücudun direnci düşmeye başlar ve enfeksiyonlara yatkın hale gelir.

Nezleden korunmak için kişisel temizliğinize önem verin

Soğuk algınlığı ve nezle çok küçük mikroplarla oluşan ve en sık görülen kış hastalıklarıdır. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, koku ve tat duyumunun azalması ve hafif ateş en sık görülen belirtileridir. Bu hastalıkların en önemli bulaşım yolu kirli ellerdir..Hastalıktan korunmak için el temizliğine dikkat etmeli, hastalıklı kişilerin olduğu kapalı ortamlardan ve yakın temastan kaçınmalı ve soğuğa karşı kişisel önlemler alınmalıdır. Her zaman antibiyotiğe ihtiyaç duyulmamakta olup, kişiler bir uzman tarafından reçete edilen ağrı kesiciler, vitamin desteği, bazı soğuk algınlığı ilaçları ile ortalama 1 hafta içerisinde iyileşebilmektedir.

Grip boğaz ağrısı, ateş ve halsizlikle gelir

Genellikle nezle ile karıştırılan grip daha ağır ve ciddi bir tablodur. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, titreme, yaygın vücut ağrıları olur. Çocuklarda ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Genel korunma önlemleri dışında en iyi korunma yolu, her yıl grip aşısı olmaktır. Grip tedavisinde özel virüs ilaçları ve belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. Tedavi daha ciddi ele alınmalı ve yakın doktor takibinde uygulanmalıdır.

Diğer solunum yolu hastalıklarına karşı önleminizi alın

Kış aylarında, farenjit ve tonsillit, akut sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit, zatürre, ishal ve döküntülü hastalıklar da sık görülebilmektedir.. Astım, kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalıklarında da artış olabilmektedir. Hipertansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi diğer kronik hastalıklar da kış aylarında kontrolden çıkmaya eğilimlidir.

Hastalıklardan korunmak için;

  • Genel temizlik kurallarına uyun
  • Dengeli ve iyi beslenme sağlayın
  • Sigaradan uzak durun
  • Kaliteli uykuya özen gösterin
  • Mevsime uygun giyinin
  • Kapalı ve kalabalık mekanlardan uzak durun
  • Hayata pozitif bakın

Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde yarar vardır. Yaşlılar, çocuklar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalıdır. Katlardan oluşan ve terletmeyen giysiler tercih edilmelidir. Kış mevsimi ve havaların soğuk olması nedeniyle daha fazla enerji almak iyi olur. Ancak aşırı yağlı yemek ve az hareket, kilo almaya neden olur. Bu nedenle öğünler atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, enerji veren taze meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.

Hamileler ve kronik hastalığı olanlar çok dikkatli olmalı

Soğuk havalarda özelikle hamileler mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermeli, toplu yerlerden uzak durmalı, mümkünse maske ile korunulmalıdır. Astımı olanların ilaçlarını düzenli almaları, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden kendilerini sakınmaları gerekir. Kalp hastalarının soğuk havada dışarıda yürümemeleri önerilmektedir. Yüksek tansiyonu olanların da ilaçlarını titizlikle kullanmaları, dirençlerini artırmak için diyeti bozmak veya tuzlu yemek gibi hatalara düşmemelidirler.

Paylaşın:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Temizlik geleceğin sektörü olacak

    01 Mayıs 2018 GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET

      Temizlik sektörü de tüm sektörler gibi kendini geliştiriyor ve yenileniyor. Endüstriyel temizlik sektörü, entegre tesis yönetimi veya tesis yönetimi olarak tanımlanırken, geniş bir yelpazeye sahip hizmet dalı. Sektör kendi dinamiklerini oluşturuyor. Türkiye’nin en fazla istihdam sağlayan sektörlerinden hem dünyada, hem de ülkemizde giderek gelişen ve önem kazanan sektörlerden, iş hayatında güçlü bir çözüm ortağı olarak yer alıyor. Bunun neticesinde herkes kendi işine odaklanıyor. Bu hizmetle kurum ve kuruluş üretiminde, laboratuv...
  • Temizlik sektörü ivme kazanıyor

    16 Ekim 2017 KÖŞE YAZILARI

      Türkiye’de temizlik sektörü kuruluşlarının, temizlik hizmetleri satın almalarını kendi bünyelerinde istihdam edilmekte olan kadrolar yerine özel temizlik şirketlerince yerine getirilmeye başlanması sektörün gelişmesinde olumlu yönde etki etmiştir. Bugün geldiği noktaya baktığımızda gelişen teknoloji ve ekonomik gelişim ve işletmelerde iş akışı değişikliklerini göz önünde bulundurduğumuzda sektörün geldiği nokta Bir milyon 300 bin kişi istihdam rakamlarından bahsedildiği önemli bir potansiyele sahip. Teknolojinin de etkisiyle giderek d...
  • Söylediğimiz kadar temiz miyiz?

    24 Mayıs 2016 KÖŞE YAZILARI, SAĞLIK, ÜST MANŞET

      Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Kişisel bakımın dışında çevremizdeki kullandığımız diğer nesnelerin temizliği de çok önemlidir. Hijyen; sadece görünen kir ve pisliklerden değil, mikrop ve bakterilerden de arınmaktır. Suya sabuna dokunmuyoruz! Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nce gerçekleştirilen temizlik ve hijyen konusunda yapılan "Yeterince Temiz miyiz" başlıklı araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin ki...
  • Kimin metrosu daha temiz; New York mu İstanbul mu?

    13 Nisan 2016 KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET

    Ticari ilişkilerimiz nedeniyle, zaman zaman Avrupa ülkelerinden misafir ağırlıyoruz. Misafirlerimiz arasında ilk defa Türkiye’yi ziyaret edenler oluyor. İlginçtir, bu insanların ülkemizle ilgili ilk intibalarını sorduğumuzda; aldığımız yanıt, temizlik ve hijyenle ilgili oluyor. Görüşleri negatif değil, aksine pozitif.  Özellikle de Türkiye’deki hava limanları, metro istasyonları, metrobüs ve otobüslerin, yoğun kalabalığa rağmen, tertemiz olduğunu söylüyorlar. Hatta restoran, ofis ve tuvalet temizliğinde, İstanbul’un, kendi ülkelerinden daha i...

www.hizlibul.com-4653761