Son Dakika
ATALİAN TÜRKİYE’DEN DRONE İLE CEPHE TEMİZLİĞİ HİZMETİ
KOROPLAST İLE EV TEMİZLİĞİNDE YENİLİKÇİ DÖNEM
ÇAMAŞIR SUYUNUN EV HALKINI ZEHİRLEMESİNE İZİN VERMEYİN!
EVİNİZDEKİ BİLİNMEYEN TEHLİKE: EV TOZU!
2,5 YIL ÇALIŞILDI, 5 SANİYEDE TEMİZLEDİ
DÜNYADA HER 10 KİŞİDEN 8’İ ÇEVREYİ İYİLEŞTİREBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Kişisel bakımın dışında çevremizdeki kullandığımız diğer nesnelerin temizliği de çok önemlidir. Hijyen; sadece görünen kir ve pisliklerden değil, mikrop ve bakterilerden de arınmaktır.
Suya sabuna dokunmuyoruz! Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nce gerçekleştirilen temizlik ve hijyen konusunda yapılan “Yeterince Temiz miyiz” başlıklı araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, el-yüz ve tuvalet temizliği gibi günlük alışkanlıklar sorgulandı.
9 bin kişi üzerinde yapılan “Yeterince Temiz miyiz” başlıklı araştırma, katılımcıların yüzde 70’inin sabah yüzünü, yüzde 58,2’sinin ise tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamadığını ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 70,5’i sabah kalktığında elini yüzünü, yüzde 61,1’i dışarıdan eve döndüğünde elini yıkamadığını belirtti.
Araştırmada, katılımcıların yüzde 76,9’u tuvalete girmeden, yüzde 58,2’si çıktıktan sonra ellerini yıkamadığını, yüzde 87,1’i tuvalete girmeden önce ve yüzde 8,9’u çıktıktan sonra sifonu çekmediğini, yüzde 48,8’i sifonu çekerken tuvalet kapağını kapatmadığını ifade etti.
Araştırma, özellikle 15-44 yaş grubunun, diğerlerine göre temizlik konusunda daha duyarlı olduğunu, eğitim düzeyi yükseldikçe temizliğe verilen önemin arttığını gösterdi.
Hijyene verilecek önemle basit davranışların öğretilmesiyle birçok hastalığın bulaşmasının önlenebilir çok büyük hastalıkların önüne geçilebileceği göz ardı edilmemeli.
Doğru el hijyeni teşvik edilmeli herkes temel el hijyeni tedbirlerini uygulamıyor. Ellerdeki mikroplar kolaylıkla kişiden kişiye veya başka yüzeylere geçebiliyor; dolayısıyla tesislerin, herkesi düzenli olarak el yıkama ve dezenfekte etme alışkanlığını edinmeye teşvik etmesi gerekir. Eller kirliyken, bireylerin sıcak su ve sabunla ya da sabun ve suyun mevcut olmadığı ortamlarda alkol bazlı bir el dezenfektanı ile ellerini temizlemeleri gerekir.
Bu sayımızda Hijyenin önemini kapak konusu olarak ele aldık. Bilgilendirici araştırma konumuz doğru ürün kullanımı gibi birçok konu hakkında geniş bilgilere yer verdik. Yine Hijyen Konseyi’nin işletmeler ve ürünler üzerinde yaptığı araştırmalarına yer verdik. Değişen yaşam tarzı ile büyüyen ev dışı tüketim sektörü katıldığımız EDT fuarı röportaj ve ürün tanıtımlarına ağırlık verdik.
Dergimizin ilk sayısından belirtiğimiz gibi sektörün sesi ve kamuoyu nezdinde hijyenin önemini artırmaya devam edeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Hijyen Life Dergisi Yayın Koordinatörü
Abdurrahman Çınar
HİJYEN LİFE
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
01 Mayıs 2018 GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET
16 Ekim 2017 KÖŞE YAZILARI
13 Nisan 2016 KÖŞE YAZILARI, ÜST MANŞET
22 Mart 2016 GÜNDEM, KÖŞE YAZILARI, MANŞET, ÜST MANŞET
www.hizlibul.com-4653761