logo

TURİZMDE 2019 REKORLAR YILI OLDU

TURİZMDE 2019 REKORLAR YILI OLDU

Dünyanın en büyük dört turizm fuarı arasında yer alan 24. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 30 Ocak Perşembe günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. 30 Ocak-2 Şubat 2020 tarihleri arasında açık olacak Fuar’da tüm dünyadan katılmcılar, davetli tur operatörleri ve sektörün uzmanları turizm sektörünün küresel ve yerel gündem konularını tartışırken, 35 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye’den 40’a yakın destinasyon tanıtılıyor. 20 ülkeden 200’ün üzerinde hosted buyer’ın (davetli tur operatörü) katıldığı Fuar’a bu yıl 60 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

24. EMITT Fuarı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB’in desteğiyle, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında kapılarını açarken; Fuar’ın Açılış Töreni yoğun bir siyasetçi ve iş adamı akınına uğradı.

Açılış Töreni’nde konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy 2019 yılı için yakalanması beklenen 52 milyon turist ziyareti ile elde edilen 34 milyar dolar gelir hedefini, 2020 yılı için 58 milyon turist ziyareti ve 40 milyar dolar gelir olarak belirlediklerini ifade etti. Ersoy şöyle devam etti: “Tabii ki sayıları vermek kolay gereğini yapmak ise özveri gerektiriyor. Düzenli bir büyüme için doğru stratejiler ve gayretli değişim politikalarına açık olmalıyız. Bu kapsamda ilk adım markalaşma ve tanıtımdan geçiyor. Bu bağlamda ilk önemli değişimi başlatarak Türkiye Tanıtım Turizm Geliştirme Ajansı’nı sektöre kazandırdık. 2018’de 18 milyon dolar olan tanıtım bütçemizi, 2019’da 75 milyon dolara 2020’de ise 180 milyon dolara çıkardık. Her bölgenin kendi potansiyelini ortaya çıkaracak yeni politikalar üzerinde çalışıyoruz. Turizmin tüm Türkiye’de 12 aya yaygınlaşması ve turizm gelirlerinin tabana yayılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada da turizm STK’larının işlevleri ve faaliyetleri de büyük önem arz ediyor.”Mehmet Nuri Ersoy, doğru paydaşları bir araya getiren EMITT Fuarı’nın öneminin oldukça büyük olduğuna dikkat çekerek, “Fuar’a emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” dedi.

Hyve Grup E&SE Bölge Direktörü Kemal Ülgen, EMITT Fuarı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını destekleyen dünya çapında bir turizm fuarı olduğuna dikkat çekti. Ülgen, Türkiye’nin 2019 yılında dünyanın en çok ziyaret edilen 6. ülkesi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “EMITT Fuarı’nda 20 ülkeden 200’ün üzerinde tur operatörü ile yaklaşık 60 bin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçimizi buluşturacağız. Başta Bakanlığımızın desteği ve liderliğinde, tüm paydaşları bir araya getiren EMITT, ülkemizin turizm stratejisini destekleyen bir fikir paylaşım platformu olma misyonunu da sürdürmektedir.”

“Türkiye Turizmi 2019’da rekor kırdı, 2020 daha da iyi geçecek”

Türkiye’nin 2020 turizm vizyonu için, sektör liderleri öngörülerini, T.C. 54’üncü Hükümeti Turizm Bakanı Bahattin Yücel tarafından yönetilen “Başkanlar Forumu: Fikir Önderleri 2020 Turizm Öngörülerini Açıklıyor başlıklı panelde paylaştılar. TTYD Başkanı Oya Narin, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Ali Bilir turizmde 2019 yılını değerlendirirken, 2020 öngörülerini de paylaştılar. Oya Narin panelde şunları söyledi: “Yatırımlar açısından baktığımızda, Türkiye’nin yaşadığı krizi kolaylıkla atlatması ve yeniden büyüme trendine girmesi çok olumlu bir gelişme. Krizleri tersine çevirip çok hızlı bir şekilde çıkışa geçme becerimiz, yurt dışındaki tüm paydaşlarımızı şaşırtıyor ve uluslararası yatırımcıların dikkatini çeker hale geliyoruz. 2020’deki beklentimiz 2014’teki rakamları yakalamak. 2020 bizim için artık tamamen yukarı yönlü trendin başladığı bir yıl olacak. 2020 ile 2033 arası Türkiye’nin dünyayla yalnızca ticari anlamda turist getirme anlamında değil, dünya turizmiyle entegre olacağı ve dünya turizminin buraya olan ilgisinin artacağı, buranın dünya turizm endüstrisinin önemli oyuncularından biri olmaya aday olduğu bir zaman periyodu olacak.”

Panele katılan bir başka isim olan Ali Bilir de 2015’teki talihsiz gelişmelere rağmen, 2019 ve 2020 turist sayısı beklentilerinde Rusların ilk sırada olduğunu belirtti. İkinci sırada Alman turistlerin geldiğini söyleyen Bilir, Bulgaristan’dan 2.4 milyon turist ağırlandığını ve Arap ülkelerinden gelen turist sayısının da giderek arttığını ifade etti. 2005 yılından itibaren, her geçen yıl Türkiye’nin turist sayısının arttığını ve 2020’ye iyi bir başlangıç yapıldığını kaydeden Bilir, turizmin artık vazgeçilmez ve çok önemli bir stratejik alan olduğunun 2019’da görüldüğünü söyledi. 2019’da net turizm gelirinin dış ticaret açığını kapattığını ve bunun iyi hizmet, iyi tesis ve gece gündüz çalışarak başarıldığını anlattı. Bilir şöyle devam etti: “Bir an önce turizmin yasal boşlukları tamamlanmalı. İnanıyorum ki; turizmi 12 aya yaymadığımız sürece, her şey dahil sistemini gündemimizden çıkarmadığımız ve deniz-kum-güneş yaklaşımından çıkmadığımız sürece turist başına geliri arttırmamız çok zor. 12 ay olmak üzere 7 bölgemizde yoğun bir şekilde turist çekecek yatırımlar önemli.

TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır da Türk turizmcisinin yatırımlarıyla, tesisleriyle ve fiyatlarıyla kendine güvendiğini, devletlerarası ilişkilerin gelişmesiyle de Rusya’dan gelen misafir sayısının arttığını, Almanya’dan da gelen turist sayısıyla birlikte 2019’un rekorlar yılı olduğunu söyledi. Çorabatır şunları ekledi: “2019’un yüzde 17-18’lik bir büyüme ile geçtiğini düşünüyorum. Sevindirici olan daha önce en çok büyüyen turizm destinasyonumuz Antalya’nın yanı sıra Kapadokya’nın ve Pamukkale’nin de gelişme sağlamış olması.Ege de büyük bir atılım gösterdi. Ülke genelindeki yüzde 15-17 arasındaki tur turizmi büyümesi tüm bölgelere yansıdığı için bizi ümitlendirdi. Bu nedenle 2019’u başarıyla tamamladık. Turizmi daha da çeşitlendirerek turist başına geliri de artırmalıyız.

İstanbullular VR Teknolojisi ile Fuar Boyunca Farklı Deneyimler Yaşayacak

Türkiye’de ilk defa görülebilecek olan Louvre Müzesi’nin oluşturduğu sanal sergi: “Mona Lisa: Beyond The Glass fuarın ikinci gününden itibaren ziyaret edilebilecek. VR sayesinde ahşap panel üzerine resmedilen tablonun ince detaylarını çok daha yakından inceleme, boya katmanlarının arasında ahşap panelin dokusunu ve üzerindeki çatlakları görüntüleme imkânı sunulacak. Katılımcılar, her güne özel VR içerikleriyle, “sanal gerçeklik” teknolojisinin kullanımını deneyimleyebilecek. Dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe’yi, Tokyo’nun kalabalık caddelerini ya da Roma’yı ve tarihini anlatan Kolezyum’u EMITT Fuarı’nda sanal gerçeklik gözlüğü ile gezme fırsatına sahip olacak. Katılımcılar, Everest VR ile zirvede neler olduğunu gerçekçi ve etkileyici görseller eşliğinde keşfetme fırsatına sahip olacak.

Paylaşın:

www.hizlibul.com-4653761