logo

Türkiye, endüstriyel temizlik sektöründe merkez üssü olma yolunda ilerliyor…

Türkiye, endüstriyel temizlik sektöründe merkez üssü olma yolunda ilerliyor…

Endüstriyel Temizlik Sektörünün Buluşma Noktası Interclean İstanbul, 81 Ülkeden Ziyaretçi Ağırladı.

Endüstriyel Temizlik Sektörü’nün Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en önemli buluşma noktası Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, 10-12 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapıldı. Interclean İstanbul Marka Direktörü Hatice Dinçer, fuara 81 ülkeden 3123 ziyaretçi katılım sağladığını ve en çok ziyaretçi gelen ilk beş ülkenin Rusya, Almanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Lübnan olduğunu açıkladı. Dinçer, 5 bin m2 alanda gerçekleşen Interclean İstanbul’da 12 ülkeden 78 katılımcı ve 116 marka yer aldığını ifade etti.

Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, Amsterdam RAI ile UBM NTSR’nin uluslararası gücü ve Tesis Hizmetleri Yönetimi İş Adamları Derneği TESHİAD’ın desteği ve ile iki yılda bir İstanbul’da düzenleniyor. Fuarı değerlendiren RAI Amsterdam Fuar Direktörü Rob den Hertog, gelecek günlere pozitif baktıklarını ve son birkaç yıldır Türkiye’yi merkez üssü olarak gördüklerini belirtti. Temizlik sektöründeki istihdam konusuna değinen TESHİAD Başkanı Zafer Mumcular ise 1 buçuk milyondan fazla kişinin sektörde görev yaptığını ve ticaret hacminin 60 milyar Türk Lirası’nın üzerinde olduğu söyledi ve temizlik görevlilerinin yaptıkları işin meslek olarak tanımlanması gerektiğine vurgu yaptı.

İnovatif endüstriyel temizlik ürün ve hizmetleri tanıtıldı…

İnovatif endüstriyel temizlik uygulamaları ve yenilikçi şirketlerin göz dolduran çalışmaları üç gün süreyle Interclean İstanbul İnovasyon Alanı’nda tanıtıldı. Yerli üretim, yüksek emiş gücüyle yerdeki cam şişeleri bile süpürebilen sokak temizleme aracı; nanoteknoloji ile üretilmiş ve kalabalık alanlarda en çok dokunduğumuz kapı kolu, elektrik düğmesi, trabzan gibi riskli alanlarda uzun süreli antibakteriyel bariyer oluşturan dezenfektan; Avrupa pazarında büyük ilgi gören yerli üretim sessiz elektrik süpürgesi gibi ürünler öne çıktı.

‘Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu’ Türkiye’de ilk kez Interclean İstanbul’da yapıldı…

Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı kapsamında Türkiye’de ilk kez ‘Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu MENA Bölgesi Programı’ düzenlendi. Hastanelerdeki hijyen ve buna bağlı olarak yaşanan enfeksiyon ile mücadele konusunun ele alındığı foruma, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Cenevre Üniversitesi Hastanesi İlaç ve Epidemiyoloji Bölümü’nden Alexandra Peters, Londra Imperial Üniversitesi Salgın Hastalıklar Bölümü’nden Dr. Jonathan Otter ve Cenevre Üniversitesi Hastanesi Hasta Güvenliği’nden Ermira Tartari RN katıldı. Forum Interclean katılımcı ve ziyaretçilerinden oluşan kalabalık bir izleyici kitlesi tarafından ilgiyle takip edildi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye’de ilk kez düzenlenen Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu‘nda yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de ‘Enfeksiyon Kontrol Grubu’ oluşturduğunu belirtti ve enfeksiyon kontrol ve önleme programının ülke genelinde uygulanacağını ifade etti.

Hastane Odası ve Araç Temizlik Demo alanlarında örnek temizlik uygulamaları yapıldı…

Endüstriyel temizlik sektörünün toplum sağlığını korumadaki önemine dikkat çekmek üzere Interclean İstanbul’da TESHİAD ve Hijyen Akademisi’nin katkılarıyla Hastane Odası ve TOBFED’in katkılarıyla da Araç Temizlik demo alanları oluşturuldu. Fuar süresince bu alanlarda hijyenin önemi ve temizliğin nasıl yapılması gerektiği örnek uygulamalarla anlatıldı.

Sektör temsilcileri ‘Endüstriyel Temizlik Sektörüne Genel Bakış Paneli’nde konuştu…

1,5 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan ve yaklaşık 60 milyar TL ticaret hacmine sahip endüstriyel temizlik sektör temsilcileri, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Endüstriyel Temizlik Sektörüne Genel Bakış Paneli’nde buluştu. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde gerçekleşen panele; Temizlik ve Tesis Hizmetleri Yönetimi İş Adamları Derneği (TESHİAD) Başkanı Zafer Mumcular, Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSID) Başkanı Güçlü Kaplangı ve Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık katıldı.

Panelde konuşan Elite World Hoteller Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık, çevre bilincinin gelişmesinin merdiven altı kimyasalların önüne geçtiğinin altını çizerken, TESHİAD Başkanı Zafer Mumcular, temizlik görevlilerinin yaptıkları işin meslek olarak tanımlanması gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de her gün yaklaşık 1 milyar 600 bin araç yıkandığını belirten TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş ise önemli bir geri dönüşüm cihazının müjdesini verdi.

Interclean İstanbul, çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı…

Eczacıbaşı Profesyonel Akademi Yöneticisi Pınar Günenç, Eczacıbaşı Profesyonel sponsorluğunda “Hijyende Mükemmelliğe Ulaşmak için Sektör Uygulamalarına Farklı Bir Bakış Açısı” konulu konferans verdi. Alexandra Peters ile Dr. Jonathan Otter tarafından da ‘Hastanelerde Temizlik ve Hijyenin Maliyeti ve Getirileri’ başlıklı workshop’lar gerçekleştirildi.

Seri girişimci, startup mentoru ve eğitimcisi, Start-IST kurucusu Mine Kocadağ Dedekoca’nın moderatörlüğünde, ‘Çevre Teknolojileri ile Atık Yönetimi Paneli’ düzenlendi. TÜDAM Dernek Başkanı Ekrem Demircioğlu, Global Cleantech Innovation Programı Müdürü Osman Malik Atanur ve Green Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Serkan Akkaya konuşmacı olarak yer aldı.

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural’ın, ‘Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansı’ ve kitaplarının imza töreni ilgi gören etkinlikler arasındaydı.

 

Endüstriyel Temizlik Sektörünün İnovasyonu, Interclean İstanbul’da Sergilendi

Endüstriyel temizlik sektörü, yılda ortalama 10,5 milyar Avro/60 milyar TL ciro ve yaklaşık 5.000 firma ile 1,5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Sektörün yenilikçi ürün ve hizmetleri, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan Interclean İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı’nda tanıtıldı.

Yerli üretim Yüksek emiş gücüyle yerdeki cam şişeleri bile süpürebilen sokak temizleme aracı, nanoteknoloji ile üretilmiş ve kalabalık alanlarda en çok dokunduğumuz kapı kolu, elektrik düğmesi, trabzan gibi riskli alanlarda uzun süreli antibakteriyel bariyer oluşturan dezenfektan, Avrupa pazarında büyük ilgi gören yerli üretim sessiz elektrik süpürgesi gibi ürünler öne çıktı.

İki yılda bir İstanbul’da düzenlenen endüstriyel temizlik sektörünün Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki en önemli buluşma noktası Interclean İstanbul, inovatif endüstriyel temizlik uygulamaları ve yenilikçi şirketlerin göz dolduran çalışmalarına ev sahipliği yaptı. Fuarda, endüstriyel temizlik sektörünün yanında olan, onların ihtiyaç ve beklentilerine çözüm üreten ürün ve hizmetler öne çıktı.

Yerli üretim yol süpürme aracı,yabancı muadillerine göre yüzde 40 daha ucuz…

Sıfır atık üreten, elektrikle çalışan ve yüksek emiş gücüyle yerdeki cam şişeleri bile süpürebilen yerli ve ileri teknoloji üretimi sokak temizleme aracı, 4 yıl önce kadın girişimci, endüstri ürünleri tasarımcısı Hilal Güngör tarafından kurulan GET Elektrikli Araçlar tarafından TÜBİTAK’ın desteğini alarak tasarlandı ve üretildi. GET Elektrikli Araçlar Kurucu Genel Müdürü Hilal Güngör, “İki tane yol süpürme elektrikli temizlik aracı ürettik. Birisi mobil olarak hareket eden, üzerinde ayakta insanın konumlandığı, yolda giderken işte cam şişeye varana kadar güçlü bir vakum gücüyle çekim yağan bir elektrikli yol süpürme makinası. Diğeri de altında fırçası olan, yoldaki çöpleri, adam üzerinde kullanıcı, personel üzerinde oturup kullanırken o da hareketiyle çekim yapabilen bir araç. Etraftaki kağıt, cam ve metal şişe gibi şeyleri çekimini yapabiliyor. Elektrikli, yerli, çok fonksiyonlu.” dedi.

İthal ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Güngör, “Yabancı muadillerine göre biz yüzde 40 bandında daha ucuzuz. Bizim ürünümüz 70 bin TL iken yabancı muadilleri 120 bin TL civarında. Interclean İstanbul’da güzel bağlantılar kurduk. Satış anlamında hem ihracat hem de yerli pazar için çok fazla görüşme yaptık” diye konuştu. 2020 yılında otonom sürüşe geçirilmesi planlanan yerli üretim sokak temizleme aracının öncelikli kullanım alanları belediyeler, fabrikalar, üniversiteler, kampüsler, bahçeler, hastaneler ve otoparklar.

Nanoteknolojik yüzey temizleyici ortak alanlardaki bakterilere ‘dur’ diyor…

Endüstriyel temizlik ürünleri alanında Türkiye’nin köklü firmalarından olan Eczacıbaşı’nın sergilediği su bazlı, doğa dostu ve nanoteknolojik, kalıcı etkili yüzey dezenfektanı Antimic, Interclean İstanbul’da ilgi gören ürünler arasında yer aldı. Kapı kolları, havalandırma ve klima filtreleri, asansör düğmeleri, merdiven trabzanları, lobi alanları, bekleme alanları, spor aletleri, tuvaletler, hasta odaları ve ambülanslar gibi pek çok alanda kullanılabilecek ürün, genel temizlik sonrasında uygulanıyor ve uygulandığı yüzeyde uzun süreli antibakteriyel bir bariyer oluşturuyor.

Endüstriyel temizlik kimyasalları dış tüketim pazarının 2018 itibariyle yaklaşık 65 Milyar TL toplam hacime ulaştığını söyleyen Eczacıbaşı Profesyonel Müşteri Deneyim Müdür Burçin Tüzemen, “Bunun çok büyük bir kısmını gıda ve içecek sektörü oluşturuyor. Onun içinde endüstriyel temizlik malzemeleri kağıt ve kimyasal toplu konuşuyorum, yüzde 3 gibi bir paya sahip. Bütün ev dışı tüketimin, dünyadaki özellikle gelişmiş pazarlarda, Avrupa Amerika pazarlarında olan kıyaslamasını yaptığınızda aslında bir vadede ev dışı tüketim pazarının hacminin iki misline kadar çıkma potansiyeli var. Türkiye’deki diğer pek çok şirkette olduğu gibi biz de özellikle bu yıl gözümüzü ihracata biraz daha fazla dikmeye başladık” dedi.

Eczacıbaşı olarak önceki yıllarda daha fuara ziyaretçi olarak geldiklerini belirten Tüzemen, “Bu yıl stant açarak Interclean İstanbul’un bir parçası olduk. Hem kendi gözlemlerim, hem çalıştığımız arkadaşlarımın gözlemleri, gelen misafirlerin, ziyaretçilerin içinde yabancıların payının çok yüksek olduğu. Bu bizi memnun eden ve olumlu anlamda şaşırtan bir gelişme oldu. Buraya gelen kitlenin bu kadar global bir kitle olmasını beklemiyorduk açıkçası. Onun da faydasını gördük. Avrupa pazarından gelenler de oldu ama ağırlıklı Ortadoğu pazarı ve özellikle Körfez ülkeleri öne çıktı.” dedi.

“Yılda 1 milyon Euro’luk bir ihracat kapasitemiz bulunuyor”

Star Temizlik Makinaları, 1995 yılından beri Türkiye’de temizlik sektörü pazarı içerisinde yer alan yaklaşık 25 yıllık bir şirket. Yelpazesinde bulunan ürünlerin birçoğunu kendi imalathanelerinde kalıplandırma, montaj ve üretim işlemlerinden geçirerek yurtdışına ihracatını sağlıyor. Yerli tasarım ve üretim yer yıkama ve cilalama ile son dönemde piyasaya sürülen kat temizlik arabaları ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyorlar. Şirketin Silent Baby İsimli kuru tip elektrik süpürgesi sessizliği ve pratik kullanımı ile Avrupa pazarlarında büyük ilgi görüyor. Birçok alanda, özellikle otel ve hastane tipi yerlerde rahatlıkla kullanılıyor.

Bir önceki Interclean İstanbul’a da katıldıklarını ve çok verim aldıklarını belirten Star Temizlik Makineleri İthalat İhracat Sorumlusu Selen Vural, “Yılda 1 milyon Euro’luk bir ihracat kapasitemiz bulunuyor. Ürünlerimizin yerli üretim, yerli malı belgeleri ve gerekli tüm kalite üretim belgeleri, sertifikaları mevcut. Ağırlıkla Almanya, İtalya, Belçika, İspanya, Fransa ve Ortadoğu’da Fas, Tunus, İran, Irak, Dubai gibi ülkelere satış yapıyoruz. Bunun yanı sıra Uzakdoğu’da Singapur, Çin ve Malezya’da yine satış yaptığımız ülkeler arasında. Bu konuda özellikle şaşırılıyor çünkü genelde Uzakdoğu’dan ithalat yapılır, daha ucuz, ekonomik olduğu için. “ dedi.

 

Paylaşın:

www.hizlibul.com-4653761