Son Dakika
TRKTYD Kentsel Tesis Yönetim Derneği(Kurucu) Yönetim Kurulu Başkanı Suat SANDALCI Ülkemizi tehdit eden Corona Virüs salgını ile ilgili sektörü ve kamuoyunu ilgilendiren açıklamalarda bulundu.
Virüs ile ilgili konuşan uzmanların hijyen konusunu vurguladıklarını belirten Sandalcı, “Virüs nedeniyle kapı kolları, asansör düğmeleri, merdiven trabzanları gibi noktaların dezenfekte edilmesi büyük önem kazanmıştır. Bu süreçte TRKTYD olarak tüm konut, AVM ve tesislere dezenfekte konusunda danışmanlık hizmeti vereceğiz” 21 Mart 2020 tarihinde “CORONA VİRÜSÜ DEZENFEKTE KONFERENSI” ‘nı gerçekleştireceklerini belirten Sandalcı; Tüm Entegre Tesis Yönetim Firmalarını ve Proje Müdürlerini, Temizlik Firmalarını, AVM İş Merkezi ve Kat Malikleri Yönetim Kurulu Başkanlarını bu konferansa davet edeceğiz.” diye konuştu.
Toplu Yaşam, Çalışma ve İş Alanlarında Yeni Corona Virüsü’ne Karşı Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?
Yeni Corona Virüs (2019-nCoV) dünya üzerinde Türkiye dahil 117 ülkede görülmüş olup, toplam bulaş sayısı 125.048, ölüm sayısı 4613′ ye yükselmiştir. Bu anlamda bir pandemi ile karşı karşıya olduğumuzu kabul etmeli ve kişisel, aile, işyeri, halk ve devlet olarak önlemlerimizi almaya devam etmeliyiz. Güncel verilere http://bit.ly/338hctp adresinden ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin Sağlık Banlığı ve Bilim Kurulu kararları ile bu salgını ülke sınırlarından 3 aya yakın bir zaman uzak tutması kontrol tedbirlerinin be derece önemli olduğunu göstermektedir.
Virüs yayılımı; hasta kişilerin öksürmesi, aksırması sonucu ortama yayılan damlacıklar yoluyla ve yakın temas (öpüşme, el sıkma, birlikte yaşama, çalışma vb.) ile gerçekleşmektedir.
Toplu yapılarda yaşayan sakinlerin, çalışanların ve tesis yönetcilerinin dikkat etmesi gereken bazı önlemler aşağıda sayılmıştır.
El temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.
Eller sıklıkla su ve sabunla en az 30 saniye boyunca ovarak ( baş parmaklar da dahil olmak üzere her bir parmak ovalanarak, parmak araları da dahil olmak üzere bilekler dahil) yıkanmalıdır. Yıkama sıklığı ortak alanlardaki kapı, cam, makine, teçhizat, asansör, intercom , giriş çıkış düğmeleri, kapı kolları, tırabzanlar vs. ne kadar fazla temas ediliyorsa o kadar fazla olmalıdır. En çok iki saat aralarla ellerin yıkanmasına dikkat edilmelidir.
Eğer eller yıkanamıyorsa ve mümkünse kişiler ve çalışanlar beraberlerinde alkol-bazlı bir dezenfektan taşımalıdırlar. Site yönetimi ve hizmet şirketleri çalışanlarına bu dezenfektanları yeterince sağlamalıdır. Bulunamadığı taktirde %70’den fazla derecede alkol içeren kolonya kullanılabilir.
Soğuk algınlığı ve akciğer enfeksiyonu semptomları gösteren birey,sakin ve çalışanlardan uzak durmak gerekmektedir. Bu gibi şüpheler oluşursa bu kişilerle 1 metreden yakın temasa geçilmemesi, öksürük ve hapşırma ihtimaline karşı kapalı alanlarda, dar mekanlarda, havasız bölümlerde ve asansörlerde bulunulmaması tavsiye edilmektedir.
Eller her ne sebep olursa olsun, eldiven dahi bulunsa dezenfekte edilmeden veya yıkanmadan yüz, saç, ağız ve burun bölgeleri ile temas edilmemelidir.
Kültürel alışkanlıklar bir süre askıya alınmalı, karşılaşmalarda el sıkışmak, tokalaşmak, öpüşmek, başların teması yerine uzaktan selamlaşma tercih edilmelidir.
Bulunulan ortamlarda, evlerde, ofislerde gerekli havalandırma sağlanmalı, kapalı ortamlarda tuvalet ve banyolar ile mutfaklarda nem azaltılmalı, kalabalık toplantılardan, sinema, tiyatro, panel, kongre gibi etkinlerden en azından havalar ısınıncaya kadar (tahmini olarak Türkiye için Mayıs ayı ortası) uzak durulmaya gayret edilmelidir. Açık havada yapılacak toplantılar ve geziler çok daha güvenli olacaktır.
Ortak alan temizlik ve housekeeping işlerinde çalışanlar, evsel atıkları toplayan çalışanlar hastalık yayılmadan önce plastik eldiven (tercihen ameliyat eldiveni) kullanmaya başlamalıdırlar. Giriş kapılarında misafirler, kargo, kurye ve servis elamanları ile kimlik belgesi, posta, kargo,evrak teslimi vs. alış verişi ile temasta olan müracaat ve güvenlik görevlileri de çalışmalarına mani olmayacak şekilde tercihen ameliyat eldiveni eğer bu durum ana gayrimenkul sakinleri açısından olumsuz karşılanıyorsa beyaz bez eldiven kullanmalıdırlar. Aynı şekilde tesislerde diğer para alışverişi, kredi kartı, harcama kartı vs. gibi temaslar yapan çalışanlar da eldiven kullanmalıdırlar. Eldivenler tek kullanımlık olmalı ve çıkardıktan sonra bir başka poşet içinde ağzı bağlanarak atılmalıdır. Bez eldivenler 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanmalıdır. Eldivenler çıkarıldıktan sonra eller yukarıda belirtildiği şekilde yıkanmalıdır.
Tesislerde çöpler dairelerin kapılarından toplanıyorsa veya katlarda bu amaçla kullanılan atık kutuları bulunuyorsa çöplerin toplanması ve taşınması sırasında çalışanlar tek kullanımlık ameliyat eldiveni, N95/FFP2 veya N99/FFP3 maske, bu maskeler bulunamaz ise tıbbi maske (cerrahi maske), gözlük / siperlik kullanmalıdırlar.
Tesislerin bulunuyorsa çöp depolama ve ayrım merkezlerinde çalışanlar yukarıdaki maddeye ilave olarak önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu) kullanmalı, çöp merkezlerine girişlerde ayakkabıları üzerine galoş giymelidirler. Gözlük / siperlik kullanımı standart olmalıdır. Atık kutularının ve çöp merkezlerinin en az gün aşırı olmak üzere dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. Bu dezenfekte sırasında gerek basınçlı suyun yüz ve vücuda sıçrama yapması ihtimaline karşı kişisel koruyucular kullanmalıdır.
Tesislerde tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı,klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeyler kullanım yoğunluğuna bağlı olarak günde en çok iki saat ara ile uygun şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bunu sağlamak için gerekli görevlendirmeler ve kontrol tabloları oluşturulmalıdır.
Her tesis kendi bütçesine ve ortak yerlerdeki malzeme yapısına uygun biçimde aşağıdaki dezenfekte yöntemlerinden birini veya birkaçını tercih etmekle beraber bu konuda profesyonel çalışan dezenfeksiyon firmalarından da hizmet alabilirler. Ancak şu an gündemimiz virüs olduğundan bakteriyel çalışmalar bir anlam ifade etmeyecektir. Bu sebeple güvenilir, belge sahibi, ürünlerin MSDS ( Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) ve Kullanım Kılavuzları incelenerek işlemler satın alınmalıdır. Nano teknoloji ile üretilmiş olan gümüş iyonları, ozon dezenfektasyonları 90 güne kadar %70’in üzerinde koruma sağlayabilmektedirler. Tesis yöneticileri 1/100 normal sulandırma ile çamaşır suyu, Binde Beş Hidrojen Peroksit, Kuaterner amonyum bileşikleri, %70 lik etil alkol alkol çözeltileri ile ortak alanlarda dezenfeksiyon saplayabilirler.
Tesis Yöneticileri direkt olarak bulaşma söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri yazılı hale getirmelidir.Yazılı maruziyet önleme/kontrol planı geliştirilmeli, Tehlike ve risk değerlendirmesi ile koruyucu önlemleri belirlemelidir.
Tesis Yöneticileri yeterli sayıda ameliyat eldiveni,önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu),Gözlük / Siperlik, Sıvı sabun, Alkol bazlı el antiseptiği, Tıbbi maske (cerrahi maske) ve özellikle çöp merkezi, su deposu gibi nemli alanlar ile basınçlı sulu temizlik işlemlerinde (Sadece damlacık/aerosolizasyona neden olan işlem sırasında) kullanmak üzere N95/FFP2 veya N99/FFP3 maske tedariki yapmalıdır.
Site sakinlerinin kullandığı ortak alanlarda, sosyal tesislerde, özellikle kapalı çocuk oyun alanlarında oyuncaklar dahil, spor alanlarındaki alet ve makinelerde, geçiş yollarında merdiven tırabzanları, giriş ve çıkış, asansör düğmeleri kapı kolları, kapı zili, intercom, giriş ve çıkış ,asansör düğmelerinde (kontrol bölümlerinde) gerekli hijyenin sağlanması amacı ile personel sayısı ve bütçeye bağlı olarak günde en az bir kez uygun temizlik yapılmalı, yukarıda belirtilmiş olan dezenfekte yöntemlerinden tercih edilenler kullanılmalıdır. Nemli alanlar, wc ve duş alanları ise yukarıda belirtildiği sıklık ve yöntem uygulanmalıdır.
BENZER HABERLER
www.hizlibul.com-4653761